Ta samtalen med barnet

194092_a94df5d2b54249e28bb7d0ee40d738e2-mv2Å få til en god samtale med barn er ikke alltid så lett, og spesielt hvis du er en av mange innadvendte voksne som ikke er så veldig glad i småprat. Likevel ønsker du sikkert å vite hvordan barnet ditt har det og hva han eller hun tenker på. Da kan det være godt å ha med seg noen råd for den gode samtalen.

For å få til en samtale preget av fortrolighet og oppriktighet, må voksne tilpasse seg barnas behov og forventninger. Da må man søke å få et innblikk i hva barnet bryr seg om og har i tankene. Det er ikke alltid så lett! Hvis du lykkes med det, vil du imidlertid få en veldig god følelse. Du kan la det vesle barnet sove trygt i sengen samtidig som du selv slapper av med spill på Mobilbet eller noe i den retning.

Det som er viktig, er å få i gang samtalen når anledningen byr seg. Dersom du selv planlegger og legger opp til en samtale, kan det godt hende at barnet er opptatt med og fokusert på helt andre ting, og viser liten interesse. Derfor er det best å slå til når barnet selv viser at det har behov for å snakke med en voksen. Settingen bør være avslappet og fri for stress. Barnet ditt vil gjerne ha et magisk øyeblikk med deg, så vær bevisst på å være fullt til stede i situasjonen og være en god lytter. Særlig med større barn må du være forberedt på at du bare kan nærme deg det de betrakter som sine private anliggender ganske indirekte og trinnvis. Prøv å oppfatte signalene barnet gir deg. At barn stiller spørsmål er ofte en god pekepinn på at de har behov for å snakke.

Husk at det ikke alltid er viktig å snakke så mye. Prøv å få mest mulig mening og kjærlighet inn med så ord som mulig, og ikke overta samtalen ved å overkjøre barnet.